Saturday, October 3, 2009

Pencen Terpilih

ayam yang masuk fasa terakhir..,
yang mana dalam sangkar yang mempunyai
empat atau lima ekor hanya mampu
mengeluarkan dua biji dan kurang..,
maka kesemua ayam penelor dalam sangkar
tersebut akan ditakai (buang)..,
kelihatan ayam yang agak sugul kerana hanya
mampu mengeluarkan sebiji telor pada hari tersebut..,
kerana mereka tahu apa yang bakal menimpa mereka.

beginilah kesudahannya kerana telor sebiji..,
lenyap ayam sesangkar..,
yang bertanda dengan tali rafia merah
menandakan mereka telah lama diperhatikan..,
setelah beberapa kali amaran diberikan masih
lagi tidak menunjukkan komitmen yang jitu..,
maka 'pejabat' mereka terpaksa dikosongkan untuk
mengurangkan kos makanan dan ubat-ubatan.

setelah dikeluarkan daripada sangkar maka diletakkan
didalam raga yang memuatkan antara 12-15 ekor seraga..,
bergantung kepada kehendak pelanggan dan jauhnya perjalanan..,
setelah setahun didalam reban maka inilah kali pertama
melihat indahnya dunia walaupun hanya sementara.

lori yang telah bersiap sedia untuk melakukan
perjalanan ke tempat penyembelihan..,
kesemua ayam pencen akan disembelih,
sebaik tiba ke tempat yang di tuju..,
kerana makin lambat disembelih..,
makin turun berat badan ayam tersebut..,
oleh kerana tiada makanan dan minuman serta kepanasan.

antara kelengkapan semasa menjual ayam pencen
adalah mesin kira untuk mengira berapa tan ayam dikeluarkan..,
seekor ayam pencen secara purata mempunyai berat 2kg seekor..,
penimbang elektronik untuk menimbang berat
raga kosong sebelum ayam dimasukan kedalam raga
dan menimbang raga yang dipenuhi ayam,
buku rekod pengeluaran untuk mengetahui bila ayam dikeluarkan..,
berapa berat timbangan..,
siapa yang membeli..,
biasanya satu lori boleh memuatkan hampir 2,000 ekor ayam..,
paling sedikit boleh di beli sekitar 500 ekor..,
kerana jika kurang pada angka tersebut,
akan jadi seperti pasar pagi..,
hari-hari orang datang nak beli sekor dua..,

No comments:

Post a Comment